www.todoliteratura.es
Livres dans la Boucle
Ampliar
Livres dans la Boucle

La literatura catalana, convidada d'honor al festival Livres dans la Boucle de Besançon

El festival francès Livres dans la Boucle, que es fa a Besançon del 15 al 17 de setembre, posa Catalunya en el punt de mira en la que serà la seva 8a edició. En col·laboració amb l'Institut Ramon Llull, Livres dans la Boucle donarà a conèixer a autors catalans de tots els gèneres literaris.

Del 15 al 17 de setembre, més de 200 autors de novel·les, llibres infantils i còmics participen al festival Livres dans la Boucle, que té lloc a Besançon (França) des del 2016. L’any passat es va iniciar un focus en literatura estrangera, i els primers convidats van ser els països nòrdics. En aquesta 8a edició, la convidada és la literatura catalana. Amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull, cinc autors catalans formen part del programa del festival, on duran a terme diverses trobades amb el públic i lectures de fragments de la seva obra, acompanyats pels seus traductors al francès. Són Eva Baltasar, Marta Orriols, Miquel de Palol, Xavier Salomó i Nadia Hafid.

Livres dans la Boucle ofereix una programació eclèctica, que combina literatura, música, cinema, teatre, arts gràfiques i, fins i tot, gatronomia. Durant el cap de setmana, s'ofereixen més de 50 trobades, conferències, lectures, lectures-concerts, actuacions i tallers.

Eva Baltasar, Marta Orriols i Miquel de Palol signaran les seves obres en una gran carpa a la Place de la Révolution, anomenada "la gran llibreria". Tots ells tenen obra traduïda al francès. A l'apartat juvenil, el convidat català és l’il·lustrador Xavier Salomó,, que estarà situat al Museu de Belles Arts de la plaça de la Revolució. El còmic també té el seu espai al festival, concretament a l'Scènacle. L'artista presentada en el marc del focus català serà Nadia Hafid. Dissabte 16 de setembre, a les 16h, es farà una taula rodona sobre Les Lettres catalanes à l’honneur.

Activitats destacades:

15 de setembre

Eva Baltasar participa a la xerrada “L’air du temps amb els escriptors Jean-Luc Chomarat (Le livre de la rentrée, La Manufacture) i Caroline Deyns (MurMur, Quidam), on es farà una mirada al nostre temps a través dels personatges que habiten els seus llibres. El moderador serà Antoine Boussin. Lloc: la Comédie Hora: 16h

16 de setembre

Marta Orriols participa a la xerrada “L'amour en clair-obscur” juntament amb els autors Robin Josserand (Prélude à son absence, Mercure de France) i Alexandra de Taddeo (L’amour, Michel Lafon). El crític literari francès Guénaël Boutouillet moderarà la tertúlia, on els tres autors parlaran sobre els dolors i les alegries de l'amor. Lloc: Maison de Victor Hugo Hora: 14h

17 de setembre

Miquel de Palol participarà a la xerrada “Intelligence artificielle, Chat GPT : quel avenir pour la littérature?” acompanyat per Clara Arnaud (Et vous passerez comme des vents fous, Actes Sud) i Bruno Markov (Le dernier étage du monde, Anne Carrière). Moderat per Guénaël Boutouillet, la tertúlia abordarà el treball dels escriptors a l'era de la intel·ligència artificial. Els tres autors parlaran del seu treball compartint les seves intuïcions i els seus punts de vista sobre les premisses de la relació entre la IA i la literatura. Lloc: Mégarama Beaux-Arts Hora: 15h30

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­__________________________________________________________________________________________

Eva Baltasar (Barcelona, 1978) té una llicenciatura en Pedagogia per la Universitat de Barcelona. El seu debut en el món literari va ser el 2008 amb el poemari Laia, que va guanyar el premi Miquel de Palol. Després de publicar deu llibres de poesia, tots premiats, el 2018 va publicar la seva primera novel·la, Permagel (Permafrost, en la versió en anglès), que va esdevenir un fenomen literari i va ser guardonada amb el premi Llibreter 2018. La segona obra d’aquest tríptic, Boulder, va rebre el premi Òmnium. L'últim volum, Mamut, va ser publicat el 2022. Baltasar ha estat finalista del premi Médicis francès i ha estat elogiada, entre d'altres, per la revista literària britànica Granta.

Marta Orriols (Sabadell, 1975) és historiadora de l'art de formació i s'ha dedicat també al guió cinematogràfic. Va iniciar la seva trajectòria literària amb el llibre de relats Anatomia de les distàncies curtes (2016), que va obtenir de seguida la preferència dels lectors. Orriols va ampliar el seu públic amb les novel·les Aprendre a parlar amb les plantes (2018) —que va aconseguir el premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any i va esdevenir un dels títols més venuts de l'any—, i Dolça introducció al caos (2020). La seva obra ha estat traduïda a setze llengües, entre les quals l’anglès, el francès, l’italià, el xinès o l’àrab.

Miquel de Palol (Barcelona,​​1953) publica la seva primera novel·la El jardí dels set crepuscles al 1989, obtenint un ampli reconeixement i guanyant cinc premis: Crexells 1989, Premi Crítica Serra d'Or 1990, Premio Nacional de Crítica 1990, Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya 1990, Premio Ojo Crítico II Milenio de Radio de España. L’any 1998 va rebre el premi Rosalia de Castro pel conjunt de la seva obra. Ha escrit més de seixanta obres: poesia, novel·les, contes i assaigs, la majoria d'ells premiats i reconeguts per la crítica, a banda d'haver estat traduïda a diverses llengües. El Testament d'Alcestis i El Troiacord són dues de les seves novel·les més conegudes. Al 2023 publica Bootes, una al·legoria sobre el destí de la humanitat i una metàfora despietada sobre la crueltat del poder i les injustícies de la nostra societat.

Xavier Salomó (Sabadell, 1976) és diplomat en Dibuix i Il·lustració a l’Escola Massana de Barcelona, on va obtenir el Premi Extraordinari Final de Carrera en la categoria de gravat. Ha estat dues vegades guanyador del Premi Junceda atorgat per l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya i ha rebut un grapat de premis a França. OFF, un àlbum sense paraules sobre els riscos de l’energia nuclear publicat per Flamboyant, va significar un punt d’inflexió en la seva producció editorial. Flamboyant també ha publicat Sota les onades i Una cena monstruosa, ambdós il·lustrats per ell i amb texts de Meritxell Martí.

Nadia Hafid (Terrassa, 1990) és escriptora i il·lustradora. Es va graduar en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i va estudiar Arts aplicades al mur a l’escola de Llotja. Combina il·lustració i còmic, i els seus dibuixos han estat portades per al suplement Babelia d’El País, i ha il·lustrat articles en mitjans internacionals com The New York Times, The New Yorker i The Washington Post. El 2020 va publicar del seu primer còmic, El Buen Padre (Sapristi), que va ser escollit per l'Associació de Crítics i Divulgadors de Còmic d'Espanya (ACDCómic) com la millor obra d'autor emergent de l'any. Ha estat traduït al francès per l’editorial Casterman i al turc per Beta Basim Yayin Dagitim edicions. Chacales és el seu segon còmic (2022), publicat per Sapristi.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios